05/05/18

Torta od kestena s crnom čokoladom i kruškama - Chestnuts taste with bitter chocolate and pears - Torta di castagne col cioccolato fondente e pere

Strah je vrag, a vrag je crn i od vraga se bježi i skriva.
I glad je vrag, i od gladi se bježi i hrana se sprema i skriva po policama i ladicama, u kuhinjskim kredencima i zamrzivačima.
A ta zadnja glad koja me spopade je bila neka posebna glad, ona nepotrebna, ali željena glad. To je bila glad za slatkim, ona glad kad nije dovoljan niti keks, niti kruh i pekmez da ta nepotrebna glad mine. Ta je zadnja glad zaželjela nešto posebno fino i jednostavno, ali i drugačije.
Onda sam se sjetila da sam jesenas umutila nešto jednostavno i fino, a kako sam već svima išla na živce, jer sam stalno spremala kesten i kesten i opet kesten, onda sam i taj recept tako dobro sakrila, da sam morala rovati po papirićima i među stranicama pohabanog noteza da bih konačno nabasala na recept.


Rovala sam i po zamrzivaču u potrazi za kuhanim kestenom, zapravo za malim pakovanjem kestena, ali jedini na koji sam naišla bio je dovoljan za duplu dozu ovog recepta. Onda sam malo više kestena dodala u smjesu, pa još malo više...jer su ovaj put jaja bila velika (pravo pravcato čudo da su kupovna jaja velika!), a i činilo mi se je da bi smjesa trebala biti malo gušća nego inače da mi kruške ne propadnu na dno nego da ostanu plutati po površini torte.


I tako sam opet recept malo izmijenila, tj. dopunila i prilagodila potrebi. Tako ja to radim, dodam, oduzmem ili podijelim, onako matematički. Uvijek ima puno matematike i malo riječi u mojoj kuhinji.


Dok se torta pekla, doslovno sam visila na ručci pećnice i zurila kroz okno u crnu masu koja je bujala pod kruškama dok je moj smješak bujao ispod mog brka. Kruške su spokojno plutale po površini crne mase baš onako kako sam si ja to zamislila.
Strah je zaista vrag, ali ponekad vrag i nije tako crn, kao što ni matematika nije vrag, već nas baš uputi na pravi put!



TORTA OD KESTENA S CRNOM ČOKOLADOM I KRUŠKAMA

(za tortu promjera 18cm)
2 velika jaja
120 g smeđeg šećera od trske
100 g rastopljenog maslaca
100 g otopljene tamne čokolade
200 g kesten pirea (kuhani i oguljeni kesten usitniti direktno u smjesi sa štapnim mikserom)
1 čajnu žličicu praška za pecivo
1 prstohvat soli

Za kalup: malo maslaca i 1 žlica finog kukuruznog brašna

2 kruške oguljene i izrezane na četiri kriške

Zagrijte pećnicu na 180° C
Mutiti jaja sa šećerom i prstohvatom soli.
Dodati u smjesu otopljenu tamnu čokoladu i sve skupa sjediniti, te zatim dodati i rastopljeni maslac i sve dobro umutiti.
Dodati u smjesu kesten i prašak za pecivo i miksati štapnim mikserom da bi kesten usitnili u pire.
Miksati da se dobije homogena smjesa.
Namazati kalup za tortu i posuti ga kukuruznim brašnom.
Uliti smjesu u kalup za tortu.
Poslagati kruške po površini torte.
Peći na 180 stupnjeva oko 40-60 min.




CHESTNUT TARTE WITH BITTER CHOCOLATE AND PEARS

(for 18cm big cake tin)
2 large eggs
120 g of brown sugar
100 g of melted butter
100 g of melted dark chocolate
200 g of chestnut purée (boiled chestnuts then blend in the mixture with the immersion blender)
1 teaspoon of baking powder
1 pinch of salt

For the baking tin: some butter and 1 tablespoon of fine corn flour

2 pears, peeled and cut into four pieces each

Preheat the oven to 180° C
Whip whole eggs with sugar and a pinch of salt.
Add to the eggs melted dark chocolate, whip together and then add melted butter too. Incorporate well all together.
Add boiled chestnuts and baking powder and blend the batter with the blender to reduce chestnuts into purée.
You should get a homogeneous batter mixture.
Grease baking tin and flour it with corn flour.
Pour the mixture into the baking tin.
Arrange pears on the surface and bake in the oven at 180°C for 40-60 min.




TORTA DI CASTAGNE COL CIOCCOLATO FONDENTE E PERE

(per la torta da 18cm di diametro)
2 uova grandi
120 g di zucchero di canna
100 g di burro fuso
100 g di cioccolato fondente fuso
200 g di purea di castagne (castagne bollite poi frullate nel composto con il mixer ad immersione)
1 cucchiaino di lievito per dolci
1 pizzico di sale

Per latortiera: qualche fiocchetto di burro e 1 cucchiaio di farina fine di mais (fioretto)

2 pere sbucciate e tagliate ognuna in quattro pezzi

Riscaldare il forno a 180°C
Montare le uova intere con lo zucchero ed un pizzico di sale.
Aggiungere al composto di uova il cioccolato fondente, incorporare e poi aggiungere anche il burro fuso. Incorporare bene tutto insieme.
Aggiungere alcomposto le castagne e il lievito e frullare tutto con il mixer ad immersione per ridurre le castagne in purea.
Bisogna ottenere un composto omogeneo.
Imburrare la tortiera ed infarinarla con la farina di mais.
Versare il composto nella tortiera.
Appoggiare le pere sulla superficie ed infornare a 180°C per 40-60 min.


2 commenti:

  1. Obožavam kesten! ne bih se nikada dosetila da ga kombinujem sa kruškama. Divna torta.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. I ja isto, na sve moguće načine, a kombinacija s kruškama i čokoladom je stvarno savršena! Probaj...

      Elimina